Predlogi kolesarskih poti 7–10  

Trase_07_10_MenesijaTi predlogi potekajo po dobrih makadamskih (gozdnih) cestah, zato predloge podajamo na skupni karti. Vrisane so tudi možne povezave z drugimi kolesarskimi potmi (npr. po Menišiji). Stroški bodo verjetno nižji od načrtovanih, vendar smo za vse kolesarske poti obdržali enake uteži (cene).

Predlog 7: Verd (Stara žaga)–Pokojišče (10,8 km)

Skupna dolžina kolesarske poti je 10,8 km, od tega:

  • asfaltna cesta 2,0 km,
  • makadam/kolovoz 8,8 km.

OCENJENI STROŠKI 9.000 EUR

Pot vodi od razgledna točke nas staro žago v Verdu (kolesarska pot se pravzaprav odcepi od poti proti Štampetovemu mostu (č) ali proti Verdu (c)) sprva še po asfaltni cesti (2 km), pod avtocesto in pod železniško traso, takoj na drug strani železniških tirov pa zavije desno na makadam. Kakšnih hudih zanimivosti ob poti ni, vseeno pa si lahko v neposredni bližini ogledamo ostanke rimskega zapornega zidu, nekoliko dlje pa gozd duglazij, morda pa najdete tudi ostanke zavezniškega letala B24, ki je padlo nekje na Menešiji (je sicer bližje predlogu poti pod 8). Vredna ogleda pa je seveda cerkev sv. Štefana na Pokojišču.

Od cerkve lahko pot nadaljujemo po (medobčinsko dogovorjenih) kolesarskih poteh (h) proti Kožljeku, Begunjam ali Beču in naprej proti Rakitni, malo pred Bečem pa se lahko zavije tudi proti Ohonici in Peklu (ali nazaj v Borovnico), proti Borovnici pa se lahko spustimo tudi po na novo asfaltirani cesti že iz Pokojišča.

??????????Predlog 8: Vrhnika (Štampetov most)–Suha štirna–Pokojišče (11,4 km)

Skupna dolžina kolesarske poti je 10,8 km, od tega:

  • makadam/kolovoz   11,4 km.

OCENJENI STROŠKI  11.400 EUR

Pot je v celoti makadamska. Ob poti si lahko ogledamo nekaj bunkerjev v nekdanji Rupnikovi liniji, ostanke rimskega zapornega zidu, suho štirno, tudi kakšen vodnjak, se v gozdu nadihali svežega zraka …

Predlog 9: Bukov vrh (odcep za TV17)–Dolgi tali (7,3 km)

Skupna dolžina kolesarske poti je 7,3 km, od tega:

  • makadam/kolovoz   7,3 km (  7.300 EUR)

OCENJENI STROŠKI  7.300 EUR???????????????????????????????

Glavna zanimivost te kolesarske poti je kurirska postaja (terenski vod) 17, lično urejen (leseni »šotori«, spominska koča). Ampak do tam bo vseeno treba malo pešačiti (sicer se da malo naokrog prikolesariti prav do tu). Poleg tega si lahko ogledamo še kraj tabora prvih partizanov (Borovniška četa) na Malem Jesenovcu, karavlo 3 (ostanek kamnite stavbe), v bližini je tudi edini vodni vir in Hrencovo jamo, malo nad TV17 (na Slemenih) pa še površinsko nahajališče železove rude.

???????????????????????????????Predlog 10: Dolgi tali–Kotnikovi bajerji–brv pri izvozu z avtoceste–Vrhnika (9,9 km)

Skupna dolžina kolesarske poti je 9,9 km, od tega:

  • asfaltna cesta 2,5 km,
  • makadam/kolovoz 7,4 km,
  • lesena brv.

OCENJENI STROŠKI  17.650 EUR

Pot je nadaljevanje predhodne (9). Pot preči kolesarsko pot med Verdom in Pokojiščem, se spusti proti Borovnici, a prej precej ostro zavije levo, nato vodi lep čas ob železniški progi, ki jo preči nekje nad Pritiskom, se nato spusti do glavne ceste med Verdom in Bistro, tam zavije levo, prečka Ljubijo, pred nadvozom avtoceste pa zavije desno proti bajerjem, kjer se pot priključi na kolesarsko pot, ki iz Blatne Brezovice (a) pelje na Vrhniko (b). Do drugega avtocestnega mostu čez Ljubljanico, gre delček poti kar po tej poti (b), tu pa naj bi ob avtocestnem mostu prečkala Ljubljanico po leseni brvi in vodila do obstoječih kolesarskih poti ob Ljubljanski cesti (upamo, a bo tam zgrajeno tudi krožišče!). Od tam poti ne bo težko pripeljati do športnega parka pri osnovni šoli Janeza Mraka.

Brv čez Ljubljanico bo še posebej pomembna, če se bodo udejanjila ideja o ladijski povezavi med Vrhniko in Ljubljano in ladijskim pristaniščem pod avtocestnim mostom.

Ta vnos je bil objavljen v Kolesarstvo, Proračun, Razvoj podeželja, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor