Predlogi kolesarskih poti 13–18

Predlog 13: Bevke (Kamin) – Borovnica (6.0 km)/Goriški mah – Podpeč (9.5 km)

Pri Kaminu medobčinsko kolesarsko pot povežemo z občinsko Krožno potjo okrog Bevk (Predlog 2). Začne se s skupnim projektom občin Vrhnike in Borovnice – leseno brvjo (ali splavom?) čez Ljubljanico. Na drugi strani je nadaljevanje odvisno od občine Borovnica, saj je desni breg v tem delu Ljubljanice vključen v borovniško občino. Predvidevamo dve različni nadaljevanji poti. Z osnovno povežemo Borovnico (ob tej osnovni različici lahko s krajšimi odseki pot priključimo na (oziroma povežemo z) vrhniško občinsko kolesarsko pot, speljano med Kotnikovimi bajerji in Bistro – poti pa bi dodali še tri ali štiri najdišča kolišč), z malo daljšo pa bomo prečkali Borovniščico (sedanjo brv se ustrezno razširi, nadaljevali okrog Goriškega maha in jo zaključili v Podpeči (najbolje kar v lokalu pri letališču – tja bomo zapeljali tudi projekt Z rafti po Ljubljanici).

Predlog 14: Vrhnika – stara furmanska cesta – Logatec (9,8 km)

Do mostu čez avtocesto malo naprej od Štampetovega mosta je kolesarska pot sicer že opisana, jo bomo pa vseeno speljali po nekoliko drugačni trasi. Začenjamo jo pri Športnem parku na Vrhniki, zavijemo proti Ljubljani, pri Črnem orlu prečkamo glavno cesto in nato vozimo po Stari cesti vse do Gostilne Turšič, kjer cesta dobi novo ime – Voljčeva, in naprej do cerkve sv. Pavla na Hribu. Prečkamo glavno cesto Vrhnika–Logatec in se zapodimo v malo bolj strm klanec. Pot vodi mimo kasarne in pod Štampetovem mostom, preči avtocesto, na drugi strani pa ne zavije takoj desno, ampak se pot nadaljuje naravnost. Glavni klanci kot Šporar ter Železni in Uscani klanec so mimo, sledi bolj ali manj le rahlo valovita gozdna pot vse do železniške proge v Logatcu. Celotna pot (recimo, da se konča pri stari furmanski gostilni Krištof blizu železniške postaje), je dolga 9,8 km (od tega je makadama 6,0 km), Vrhniški del poti se konča nekje na šestem kilometru (od tega  več kot pol makadama), na sedlu med Raskovcem in Velikim hribom.

Številnih zanimivosti ob Stari cesti, Voljčevi ulici in na Hribu so del drugih vrhniških programov in idej in jih na tem mestu ne bomo omenjali.

??????????

Predlog 15: Zaporni zid pod Bukovim vrhom – dolinska cesta – Logatec (cerkev) (5,8 km)

Do rimskega zapornega zidu pod Bukovim vrhom malo naprej od Štampetovega mostu vodita dva predloga poti 14 (Stara furmanska pot) in 8 (Vrhnika–Suha štirna–Pokojišče), izberemo lahko katerokoli od teh. Opis predloga nadaljujemo od rimskega obrambnega stolpa v zapornem zidu pod Bukovim vrhom. Trasa poti je, čeprav se ji reče rimska dolinska cesta, ki je nekdaj vodila tako proti Trsaticu (Trsat) kot proti Aquileii (Oglej), vse prej kot ravna, saj je dolino zavzela avtocesta. Nič hudega, je bolj naporna in zato zanimivejša. Malo naprej od zapornega zidu bomo pot speljali pod avtocesto, na drugi strani pa vseskozi ob avtocesti vse do izvoza AC za Logatec. Tam bomo v notranjost izvozili tudi našo pot. Pri krožišču bi jo speljali ven pri prvem izvozu, v smeri proti centru Logatca (odločitev pa bo seveda v rokah Logatčanov, saj je to že njihov teren). Celotne dolžina trase je 5,8 km, od tega je le zadnji del (1,8 km) asfaltiran, drugo pa so makadamske poti. Na vrhniški del odpade 600 metrov makadama.

 Predlog 16: Pokojišče – Dobec – Bezuljak – Begunje pri Cerknici (13,6 km)

Nadaljevanje predloga vrhniške občinske poti št.7. Le prvi del poti (od cerkve do Padeža) še poteka po občini Vrhnika. Pot je v celoti asfaltirana in meri 1,6 km. Večji del poti poteka po občini Cerknica, od tega je makadamske gozdne ceste 11,6 km, asfalta pa 400 metrov. Predlog poti zaključimo v gostilni pri gasilskem domu v Begunjah pri Cerknici.

Ob trasi, nedaleč od Padeža, je za ogled zelo primeren edini izvir vode na Menišiji na zahodni strani Vinjega vrha z imenom Brejnice, kjer je že turistična informacijska tabla z posvetilom v slovenščini in angleščini. Izvir se imenuje talačna voda. Nikoli ne presahne, a tudi ko so »poplave« je reka dolga le nekaj metrov in presahne. Tam je imel vodovodne načrte tudi Rupnik, a ga je prehitela WW2. Po koncu barufe so domačini »koristno« uporabili materiale od tam.

 SugaStirna

Predlog 17: Padež – Beč – Pekel – Borovnica (13,5 km)

Nadaljevanje predloga vrhniške občinske poti št.7. Namesto desno v smeri proti Begunjam bo pot peljala naravnost proti Kožljeku, Večinoma je pot kar valovita, vodi pa v bližini potoka Borovniščica. Ko pot preči potok, se obrne ostro levo, nekaj časa pelje razmeroma po ravnem, nato pa se strmo spusti v dolino Borovniščice. Zadnji kilometer spusta je že asfaltiran, nato pa je asfalt vse do gostilne Pekel v Peklu. Celotna dolžina načrtovane poti je 13,5 km, od tega je makadamskih cest in kolovozov 9,0 km. Le poldrugi kilometer poteka pot po vrhniški občini, vse drugo pa poteka po Občini Borovnica.

 Predlog 18: Suha štirna – Laze (6,1 km)

Nadaljevanje predloga vrhniške občinske poti št.8. Odsek v celoti poteka v občini Logatec, od Suhe štirne do Laz pa je dolga 6,1 km, od tega je le zadnjih 900 metrov asfaltirane ceste. Predlog poti zaključimo v gostilni ob cesti Logatec–Rakek.

Ta vnos je bil objavljen v Kolesarstvo, Proračun, Razvoj podeželja, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor