Komunalni prispevek, Občina Vrhnika drago, Občina Pivka pa …. presodite sami

Komunalni prispevek je ena od obveznosti, s katero se prej kot slej sooči vsak investitor, pa naj gre za gradnjo, nakup, adaptacijo ali katero drugo vrsto gradbene investicije, pa tudi vsak občan občine, ki gradi komunalno opremo in s tem izboljšuje opremljenost stavbnih zemljišč s to opremo. Način njegove odmere in druge okoliščine v zvezi s tem v R Sloveniji natančno ureja področna zakonodaja in predpisi, seveda pa ima zadnjo besedo pri določanju podrobnejših meril za njegovo odmero lokalna skupnost ali bolj po domače občina.
In ker občino vodi župan, odločitve pa sprejema Občinski svet, je skladno z veljavno zakonodajo odločitev o tem, v kakšni višini občani prispevajo svoj delež pri gradnji raznovrstne komunalne opreme, ki se na koncu izraža skozi odločbe o odmeri komunalnega prispevka za priklop na določeno vrsto komunalne opreme, v pristojnosti slednjih, to je župana in Občinskega sveta posamezne občine.
In tukaj se neposredno kaže občutek županov in občinskih svetov do sokrajanov in njihovih pričakovanj, težav in problemov, saj imamo na eni strani občine, ki finančno breme gradnje komunalne opreme preko komunalnega prispevka na občane prenašajo v najmanjši možni meri in jih s tem bremenijo minimalno, na drugi strani pa imamo občine in župane, ki jim za to ni mar in jim je popolnoma vseeno, od kje bodo občani uspeli zbrati denar, potreben za plačilo komunalnega prispevka za komunalno opremo. da bo le čim več tega denarja prišlo nazaj v občinski proračun, si mislijo slednji.
Nekateri župani tako sledijo načelu: Manj bremenimo občane, bolje je za vse, drugi pa ravno obratno in z obrazložitvijo, da visok komunalni prispevek privablja elitne investitorje, kot je to javno izjavil župan občine Vrhnika. Kje so že ti elitni investitorji ???
V zvezi s tem vam te različne poglede občin, županov in Občinskih svetov ponazarjamo z primerom odločbe o odmeri komunalnega prispevka iz občine Pivka, kjer sledijo potrebam, predvsem pa zmožnostim svojih občanov in primerom odločbe o odmeri komunalnega prispevka iz občine Vrhnika, kjer tega čuta ni zaznati.
Predvsem pa ni zaznati temeljnega zavedanja najbolj odgovornih, da dober župan in dobra občinska uprava služi občanom in skrbi za njihov razvoj in ne obratno.
Komentar po tem, ko boste prebrali primera obeh odločb iz dveh različnih občin (ki sta mimogrede obe gradili javno kanalizacijsko omrežje v okviru istega projekta “Čista Ljubljanica”, ki je bil financiran pod enakimi pogoji, v enakih razmerjih in na enak način) lahko zadržite zase, ali pa ga izrazite na spletni strani Liste za razvoj vrhniškega podeželja v rubriki “Piši“.
 -

Primer odločbe z Občine Vrhnika (PDF, 1,080 kb)

Primer odločbe z Občine Pivka (PDF, 2,009 kb)

 

KOMUNALNI PRISPEVEK GREJE TUDI NA RAKEKU

Na Rakeku je ljudem zaradi komunalnega prispevka, ki je povsem primerljiv z vrhniškim, očitno prekipelo. Kaj pa pri nas?

http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174466250

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Komunalni prispevek, Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.