Stališče LRVP do sprejetega Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2015

Pred božično novoletnimi prazniki, 23.12.2014, je bila 3. izredna seja Občinskega sveta, ki po pričakovanjih ni prinesla veliko novega, saj je bil ključni dokument, Odlok o proračunu občine Vrhnika za leto 2015, kljub veliko izraženih zadržkov, podanih s strani našega občinskega svetnika in občinskih svetnikov SDS, SMC in NSi, z manjšimi popravki in uskladitvami, deloma tudi s predlogi sprememb in dopolnitev naše Liste, z veliko večino sprejet, kljub vsem prizadevanjem in pripravam, ki smo jih do sedaj vložili v seznanjanje in zavzemanje za zakonito ravnanje in upravljanje v projektih in proračunskem denarju.

V Občinskem svetu smo med drugim zahtevali tudi redno seznanjanje Občinskega sveta s stanjem na posameznih projektih, poročilih o spremljanju projektov, ki so v izvajanju in poročilih o učinkih zaključenih projektov ter kar je ključno, predložitvi pisnega sklepa, s katerim župan kot predstojnik potrjuje dokumente identifikacije investicijskih programov, kar je tudi podlaga za uvrstitev projektov v Načrt razvojnih programov, ki pa niso bile upoštevane.

Nasprotno, nekaterih odgovorov v zvezi s tem, tudi odgovorov na vprašanje, koliko nas v resnici stane projekt Čista Ljubljanica in zakaj se večji projekti drobijo na manjše, pa se ne bi smeli, nismo dobili odgovora.

Vsi svetniki in občinska uprava z županom na čelu so bili tako na seji opozorjeni in pozvani k osebni odgovornosti v primerih, da se bodo domneve o pomanjkljivostih in nepravilnostih v proračunu, predvsem v delu, ki se nanaša na Načrt razvojnih programov, izkazale kot utemeljene, saj odgovornost za to nosijo izključno in predvsem tisti svetniki, ki so se opredelili za takšen proračun kot celoto.

So pa prizadevanja naše Liste v Občinskem svetu  na koncu le prinesla določen napredek, saj smo, sicer štiri dni pred sejo in nekaj tudi na sami seji, dobili podatke in dokumente v zvezi s projektom Doživljajsko razstavišče in celotno korespondenco med Ministrstvom za okolje in prostor ter občino Vrhnika, vezano na komunalni prispevek, tako kot je bilo zahtevano.

Ne glede na navedeno pa proračun za leto 2015 ostaja več ali manj tak, kot je v osnovi bil, izredno potrošno in povsem ne razvojno naravnan, nejasen, nepregleden in predvsem zelo tvegan, za nas ključna področja, kot so razvoj kmetijstva, turizma, malega gospodarstva ter varstva naravne in kulturne dediščine, pa ostajajo še naprej v senci velikih projektov, ki se izvajajo v centru mesta.

V Listi za razvoj vrhniškega podeželja se bomo ne glede na to še naprej aktivno in odkrito zavzemali za skladen razvoj celotne občine, predvsem podeželja ter za kakovost življenja vseh občank in občanov, ne bomo pa pozabili na to, kar nas je v resnici združilo, to je zavzemanje za zakonit, pregleden in pravičen komunalni prispevek v naši občini.

Več dodatnih informacij Vam je na voljo na naši spletni strani in na Facebooku.

Vrhnika, 5. 1. 2015

                                                                                        Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Občinska uprava, Proračun. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor