Zgodbi o komunalnem prispevku v občini Vrhnika ni videti konca

Presenečenjem in zapletom v zvezi s komunalnim prispevkom v naši občini res ni videti konca. Po naporni obravnavi odlokov lansko leto,ki sta na občinskem svetu najpre “padla”, nato pa jih je uspela občinska uprava s preglasovanjem občinskih svetnikov spraviti v življenje se je izkazalo, da imata oba odloka, to je Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč s komunalno opremo na območju občine Vrhnika in Odlok o komunalnem prispevku v občini Vrhnika, težko ozdravljivo bolezen, ki očitno zahteva naporno in dolgotrajno zdravljenje.

Na koncu se je za oba odloka izkazalo, da je bila naša diagnoza, kateri smo predlagali tudi ustrezno zdravljenje, pravilna, vse naše pripombe in opozorila glede očitnih nepravilnosti v teh odlokih pa pravilne in utemeljene.

Kot smo vas obširno seznanili v enem naših predhodnih objav z naslovom “Saga o komunalnem prispevku v občini Vrhnika se nadaljuje”, je Ministrstvo za okolje in prostor pri pregledu Odloka o komunalnem prispevku v občini Vrhnika ugotovilo določene pomanjkljivosti in nepravilnosti in zahtevalo in njihovo popravo Občinska uprava pa je iskala načine, kako se tem zahtevam izogniti in skušala ministrstvo prepričati, kako ne razumejo pravilno zakonov in predpisov, saj bi sicer ta odlok lahko videlov popolnoma drugačni luči.

Po očitnem ultimatu ministrstva je občinska uprava dosegla neke vrste poravnavo, v okviru katere je izposlovala namesto sedmih, popravo zgolj dveh določb tega odloka, to je četrtega in petega odstavka 4.člena, ob tem pa spregledala, da ministrstvo s tem, ko je tem spremembam soglašalo, ni preklicalo vseh svoih predhodno danih zahtev po sprmembah in dopolnitvah preostalih “spornih” določb tega odloka. Kaj se je potem dogajalo na zadnji seji Občinskega sveta, smo vas seznanili v informaciji o poteku njegove 11. redne seje.

V javni obravnavi predloga Odloka o komunalnem prispevku v občini Vrhnika smo bili tako, kot do sedaj, seveda aktivni in v roku občini Vrhnika posredovali pripombe ter predloge sprememb in dopolnitev tega predloga, kaj smo pri tem navedli in na koncu tudi zahtevali, pa si lahko preberete v nadaljevanju, kjer se boste lahko seznajili tudi z zadnjimi ugotovitvami sicer našega cenjenega kolege iz svetniške skupine SLS, ki se nanašajo na zelo hude nepravilnosti v Odloku o programu opremljanja stavbnih zemljišč s komunalno opremo na območju občine Vrhnika oziroma Elaboratu, ki je njegova priloga in sestavni del.

Kakor koli že, ostaja zakonit, pregleden in pravičen komunalni prispevek v naši občini ena od prioritet, od katere ne bomo odstopili in za katero se bomo zavzemali do konca.

PRILOGA:

Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o komunalnem prispevku v Občini Vrhnika – predlogi sprememb in dopolnitev ter pripombe

Ta vnos je bil objavljen v Komunalni prispevek, Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor