Vloženi amandmaji Liste za razvoj Vrhnike in podeželja na 8. redni seji Občinskega sveta

Dne 12. 12. 2019 je potekala 8. redna seja Občinskega sveta Občine Vrhnika v mandatu 2018 – 2022, na kateri a sta bila med drugim obravnavana tudi predloga dveh pomembnih odlokov, to je Odlok o proračunu Občine Vrhnika za leto 2020 in Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Vrhnika.

Osnutka obeh odlokov je Občinski svet že obravnaval, o čemer smo vas v naših predhodnih informacije tudi seznanili, posredovana pa sta bila tudi v javno obravnavo, v okviru katere je bilo mogoče podajati predloge njunih sprememb in dopolnitev.

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja oba odloka podpiramo, kar pa ne pomeni, da nimamo na njuno vsebino določenih predlogov izboljšav ali sprememb, ki so dobre za Vrhniko in Vrhničane.

Kar se Odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2020 tiče smo nadvse zadovoljni, da so v njem vključeni določeni turistični projekti, ki so pomembni za razvoj in izgradnjo prepotrebne turistične infrastrukture, s katero je naša občina žal precej podhranjena.

Pomembnejši med temi projekti je »Mreža kolesarskih poti po Vrhniki in okolici«, ki predstavlja eno najhitreje rastočih turističnih dejavnosti ne le v Sloveniji, ampak v celotni Evropi.

Zato smo se odločili, da temu projektu skušamo nameniti večjo pozornost, zato smo k temu delu Odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2020 vložili amandma, s katerim bi vrednost postavke za ta projekt zvišali za 17.000 EUR in mu s tem zagotovili dobre možnosti za uspeh in uresničitev njegovega ključnega cilja, to je povezava Krajevnih skupnosti po obstoječih poteh in kolovozih.

Amandma, ki je bil s strani župana ter občinskih svetnic in svetnikov podprt soglasno, si lahko preberete v nadaljevanju:

1. Amandma k predlogu Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2020

Drugi amandma pa smo, kot že rečeno, vložili k predlogu Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Vrhnika oziroma k njegovemu 15. členu, ki določa oprostitve pačila tega nadomestila in ga skušati čim bolj uskladiti z še vedno veljavnim 59. členom Zakona o stavbnih zemljiščih. Vodilo pri tem je bilo po eni strani stopiti čim bolj nasproti občankam in občanom občine Vrhnika, po drugi strani pa zavarovati interese vseh tistih Vrhničanov, ki so lastniki objektov, vpisanih v seznam nepremične kulturne dediščine.

Da na tem področju vlada precejšnja zmeda, saj se ne ve niti to, kateri zakoni in predpisi, če sploh, veljajo v teh primerih, kaj šele, kaj je prav in kaj ne, je priznal tudi pripravljavec tega odloka, to je gospod Modrijan iz podjetja Structura d.o.o., Kranj, ki je občinskim svetnikom odsvetoval sprejem predlaganega amandmaja, predvsem iz predhodno navedenih razlogov in iz bojazni, da bi lahko na tako spremenjeno določbo 15. člena tega odloka, negativno reagiralo Ministrstvo za okolje in prostor.

Glede oprostitve plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča lastnikom objektov, ki so vpisani v seznam nepremične kulturne dediščine je župan predlagal, da v naslednjem letu v proračunu občine Vrhnike v ta namen, to je v namen obnove tovrstnih objektov v občini Vrhnika, zagotovimo več finančnih sredstev in s tem še bolj konkretno stopimo nasproti vsem tem zavezancem za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Za vse ostale zavezance po tem odloku, kot so občanke in občani z nižjimi dohodki, pa je uveljavljanje teh pravic zagotovljeno v okviru sistema socialnega varstva, ki razpolaga z ustreznimi vzvodi, ki tem občanom omogočajo uveljavljanje pravice bodisi do znižanega ali pa do oprostitve plačila tega nadomestila.

Glede na povedano in napovedano s strani župana in z našim zaupanjem vanj smo se odločili, da ta amandma umaknemo iz postopka.

Na glede na to pa si celoten amandma ogleda v nadaljevanju te informacije:

2. Amandma k predlogu Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Vrhnika

Tako, zopet nekaj ločenih informacij o dogajanjih na tej seji Občinskega sveta, za katere upamo in verjamemo, da so za vas koristne, si pa jih po našem mnenju vsekakor zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kaj se dogaja na sejah Občinskega sveta,predvsem pa tisto, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vseh nas še kako tiče.

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Proračun, Seje OS. Zaznamek za trajno povezavo.